Postavení netkaných textilií v každodenním životě se neustále zvyšuje a výrobky z tohoto materiálu nalezneme doslova na každém kroku. Výroba netkaných textilií jen v Evropě meziročně roste zhruba o 3 % a mezi roky 2000–2015 její produkce stoupla z 1 026 000 na 2 318 000 tun. Současný roční obrat činí cca 7,5 miliardy EUR a netkané utěrky dávají práci bezmála 25 000 evropanům.
V České republice patří naše společnost bezmála deset let mezi odborníky a spolehlivé partnery v oblasti netkaných utěrek a provozní hygieny, o čemž hovoří množství zkušeností z široké škály oborů, mezi nimiž si nepochybně vyberete.

Potravinářství je zemědělsko-průmyslový obor, který zpracovává rostlinné i živočišné zdroje a vyrábí z nich potraviny. Z hlediska produktového členění rozdělujeme výrobu na masný a mlékarenský průmysl, zpracování zeleniny, obilovin a výroba pečiva, konzervárenství a výroba nápojů. Ať už se budeme pohybovat v jakémkoli segmentu potravinářské výroby, vždy se budeme muset zabývat hygienickými podmínkami výroby a i zde hrají významnou roli netkané utěrky.
Netkané utěrky a potraviny
Potravinářské provozy jsou velmi choulostivé na dodržování hygienických pravidel a postupů, a to jak na úrovni vstupních zdrojů, tak samotného prostředí. Netkané utěrky jsou potom výlučným prvkem, který často vstupuje mezi tyto dva póly. Netkané utěrky proto musí vyhovovat požadavkům na styk s potravinou stejně jako na kontakt s výrobními nástroji. Naši zodpovědnost deklaruje certifikát námi vyráběných utěrek pro přímý styk s potravinami.


Čokoláda a netkané utěrky
Výroba čokolády je velmi choloustivá na teplotu a vlhkost výrobního prostředí díky kakovému máslu a samotnému kakaovému prášku. Tabulkové čokolády vznikají tak, že se rozehřátá tekutá čokoláda nalévá do speciálních forem zbavených nečistot a vlhkosti. Formy jsou současně extrémně choulostivé na poškrábání a právě zde je místo pro netkané utěrky. Díky specifickým vlastnostem čokolády je současně velmi náročné samotné čištění výrobních strojů. Bez netkaných utěrek si to již ani nelze představit.
Modrá v mlékarenství
Pro tuto oblast je příznačné vlhké a mastné prostředí. Ať už se jedná o linky pro příjem či uchování mléka, pasterizační stanice, máslárny, výrobny zakysaných mléčných výrobků, podmáslí či syrovátky, všude narazíme na nejvyšší hygienické normy, nerezové nádoby a potrubní systémy. Ne vše vyřeší CIP stanice, a tak je zapotřebí využít i netkané utěrky pro čištění výrobních zařízení. V tomto případě přichází vhod modrá varianta, která se v mléce naztratí.


Masná výroba
je opět velmi náročná na udržení hygieny. Zejména u zpracování masných výrobků jako salámů, párků, klobás a podobně se při první výrobní fázi (tzv. mělnění) používá speciálních nástrojů jako jsou řezačky, nářezáky či kutry a ty je třeba nejen občas servisovat, ale také čistit. V tepelně náročných podmínkách doprovázených velkou mírou mastnoty je netkaná utěrka zcela nepostradatelná.
Netkané utěrky a potravinářská výroba
Díky vlastnostem, které netkané utěrky mají, je potravinářská výroba jedním z jejich nejvděčnějších spotřebitelů. Netkané utěrky lze použít i ve výrobě lahůdek či cukrovinek, stejně jako doplňků stravy. Dokonale pohlcují vlhkost a mastnotu a přesto jsou velmi pevné, dají se snadno ekologicky likvidovat a díky atestu na přímý styk s potravinami skvěle podporují hygienické výrobní normy.

Nejpoužívanější materiály v tomto odvětví
